EL SAXÒFON: milorant les imperfeccions del clarinet.

 

El saxòfon és un instrument que tot i que no ho sembli per la seva aparença metàl·lica pertany a la família dels instruments de vent-fusta. 

PARTS DEL SAXÒFON

Està format per un tub metàl·lic de secció cònica des de l’embucadura fins al pavelló.

El cos d’aquest instrument està dividit per tres parts: el broquet, el tudell i el cos.

EL BROQUET

Al broquet hi trobem tres parts: el broquet, la canya i l’abraçadora que és l’encarregada d’unir i subjectar les dues parts anteriors. Els broquets estan fabricats de diferents materials, però els més populars són els fets de pasta i els de metall.

LA CANYA

canya

La seva funció de vàlvula d’aire que s’obra i tanca sobre el broquet a diferents velocitats. La velocitat controlat l’afinació del so i és governat per la mida i forma de la columna d’aire que està en estat de vibració.

La canya és la únic art movible que produeix el so de l’instrument.

L’ABRAÇADORA

Aquesta uneix el broquet i a canya i que també els subjecta. Encara que no és un element decisiu per al so final, té una certa importància.

HISTÒRIA

El saxòfon és un instrument que va aparèixer a mitjans del segle XIX i va ser creat per Adolphe Sax, i introduït al món de la música orquestral per Jules Massenet.

adolphe-sax.jpg

Adolphe Sax, va néixer el 6 de novembre del 1814 a Dinant, Bèlgica i va    aprendre a construir instruments gràcies a que el seu pare ja es dedicava a fer-ho. Va estudiar el clarinet, la flauta, llenguatge musical, cant i harmonia amb els millors professors de l’Escola Real de Brussel·les. També va formar part de la coral de nens de Sainte Gudules i a més a més, era un prodigi amb el clarinet.

Com que tenia tant domini del clarinet, va voler millorar totes les imperfeccions d’aquest instrument.

Al 1841 va presentar públicament el saxòfon, que era de fusta per això actualment s’associa amb la família de vent-fusta, i la primera patent el 21 de març de 1846.  En aquesta patent presentava 8 saxos en tonalitats diferents: Mi b, Do, Si b i La b.

TIPUS DE SAXO

TIPUS DE SAXO

Hi ha diferents tipus de saxo que, segons la seva mesura,  sonen més agut o més greu. Aquests són:

  1. Saxo soprano
  2. Saxo alt
  3. Saxo tenor
  4. Saxo baríton
  5. Saxo sopranino
  6. Saxo baix
  7. Saxo contrabaix
  8. Saxo mezzosoprano

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *