La ITI la revisió del nostre instrument.

ELS MILLORS CONSELLS PER CUIDAR EL TEU INSTRUMENT.

Saps el que has de fer perquè el teu instrument sempre soni a la perfecció?

Encara que molta gent no ho faci, és de gran importància seguir una sèrie de passos per tal que els nostres instruments estiguin sempre a punt per ser tocats.

Si estàs buscant com fer-ho però no saps la manera, en aquest article et donem alguns dels consells rellevants perquè et converteixis en un artista del tema.

Quin és el teu instrument?

El piano:

thumb-1920-408274.jpg

Abans de començar a anomenar les maneres de cuidar el piano, has de tenir en compte no deixar gerros, gots, tasses qualsevol cosa que pugi contenir líquids ja que si cau, podia filtrar-se l’aigua o oxidar els martellets entre d’altres coses, vaja una catàstrofe!

És per això, que és molt important tenir-ho present.

L’exterior del piano, és a dir el moble, pot ser netejat amb qualsevol producte de neteja, no necessita cap detergent específic.

El  teclat, en canvi, es recomana aigua tèbia amb unes gotes de sabó neutre i per eixugar-les, la millor opció és un drap de cuina o un tros de paper.

La ubicació de l’instrument encara que no ho sembli , és de gran rellevància. Col·locar-lo en una habitació on la llum no toqui directament el piano ni hi hagi temperatures molt elevades serà de gran ajuda.

Acompanyar-lo de plantes és una gran idea.

MANTENIMENT TÈCNIC

Si parlem d’afinació es recomana que un especialista l’afini dos cops a l’any i si és possible en canvis d’estació. A l’hivern quan comença el fred i a l’estiu quan la calor arriba.

També pots afinar-lo tu mateix, és fàcil d’aprendre i t’estalviaràs uns quants diners. Però la majoria prefereix dur-lo a un pianista o afinador que sap realment el que està fent.

La guitarra clàssica:

guitarra-acustica-colores-forro-D_NQ_NP_22574-MCO20231487625_012015-F.jpg

Per tal que la guitarra no pateixi molts danys cal no exposar-la a la humitat ni a la sequedat extremes. No es recomana penjar-les de la paret ja que solen captar la humitat d’aquestes i tampoc penjar-la dels maleters dels cotxes ja que poden estar exposades a altes temperatures i la guitarra pot patir danys irreparables.

Alhora de netejar-la és suficient fer-ho amb un petit drap de cotó una mica humit. A més, hi ha productes especials per la fusta, però és vital vigilar que no tingui dissolvents.

Després de netejar la pols, es pot aplicar una mica de vaselina amb un drap net.

Els clavillers es netegen amb una mica d’oli de màquina de cosir.

Les cordes quedaran perfectes amb una tros de tela neta i humectada amb l’alcohol.

 

El violí, la viola, el cello i contrabaix:

71d813a0bbbea54fa25b2a4bbeba6f4b-catalog.jpg

Si els neteges abans de guardar-los t’estalviaràs un munt de temps i t’asseguraràs el bon estat de l’instrument.

No s’ha d’utilitzar cap spray o polvoritzar cap producte a prop de l’instrument ja que la fusta és molt sensible i es pot fer malbé.

Vigila els canvis de temperatura i els extrems no són gens bons.

Les cordes, el mànec i el diapasó és recomanable netejar-los per separat amb un tros de roba de cotó. Una vegada netejat, guarda’l a l’estoig i tapa’l amb la seva respectiva manta.

Parlem de l’arc, s’ha de netejar cada cop abans d’utilitzar-lo amb una pastilla de resina vigilant, sobretot, que no quedin restes.

Les cordes duraran més si les mans estan netes i es mantindrà net si el toques per el mànec i la zona de la barbada.

 

Saxòfon:

41m5c3aVaFL

L’embocadura i el coll del saxo, és millor enrotllar-los en trossos de tela separats de manera que es pugin posar cada un en cada compartiment.

Utilitza un drap suau per netejar-lo per la zona del metall i això ho has de fer cada cop que acabis de tocar. Després, amb un drap més gros el netejaràs per dins, pots ajudar-te amb una corda petita i amb un contrapès.

També, els especialistes recomanen portar l’instrument una vegada a l’any a que el revisin i donin en vist i plau.

 

Trompeta:

trompeta-j_-michael-tr-430ca.jpg

És summament important netejar totes les restes de saliva que pugin quedar després de tocar ja que es poden acumular i arribar a fer malbé la trompeta.

L’instrument porta una clau de desaigua  a la bomba d’afinació i només inclinant-la és pot extreure tota la saliva.

També s’ha de netejar l’exterior de l’instrument com anteriorment hem esmentat amb el saxo.

 

Flauta travessera:

Cupronickel-C-Tone-16-Closed-Holes-Concert-Band-Flute-for-Student-Beginners-6-Colors-Available.jpg

Comença la neteja pel cap i el bisell de la teva flauta travessera ja que aquí s’acumulen restes de saliva. Amb un tros de filferro i una esponja al final serà suficient. També  es venen líquids especials per aquesta tasca.

El cos de la flauta el pots netejar amb un drap i aigua o com ho has fet amb el cap, amb el filferro i l’esponja.

És rellevant que dues vegades a la setmana engreixis les claus i tot el mecanisme de la flauta per tal que no s’oxidi ni aconsegueixi rigidesa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *