La música i el nostre cervell

Stefan Koelsch, doctor en neurociència, músic,  psicòleg, neurobiolèg i sociòleg en una entrevista al diari ‘’La Vanguardia’’  ha esmentat que la música és capaç de modificar  el cervell.

Quan la música arriva al nostre cervell té la capacitat de gestionar o desestabilitzar les emocions humanes i pot arribar, fins i tot, a salvar vides.

 

QUI ÉS STEFAN KOELSCH?

Stefan Koelsch és doctor, músic i professor de psicologia musical de la Universitat Lliure de Berlín (Freie Universität)  i ha fundat la Càtedra. També ha escrit tres llibres (Brain and Music, Von der Emotion zur Sprache i Der soziale Umgang mit Fähigkeit) que han estat un èxit en aquest camp.
És conegut arreu del món per totes les investigacions que ha fet i és considerat una de les persones més coneixedores sobre aquest tema.

LA MÚSICA TÉ PODER SOBRE TOTS NOSALTRES?

Segons Koelsch, la música és capaç d’unir, arribar a qualsevol funció cognitiva i afectiva del procés mental, per tant a la seva corresponent estructura cerebral.
Això es dona quan els humans estan en harmonia, cooperen i la cohesió social és vigent. Llavors apareix el sentiment d’unitat i comunitat i això és el que entenem com a un moment espiritual.
Aquest instrument tant potent i que tant poc s’aprecia com és la música ajuda a fer diverses investigacions sobre les memòries, com són l’auditiva-sensitiva, la memòria a llarg termini, l’aprenentge , la integració visual i auditiva, el processament dels errors, etc.

musical.jpg

La música té un gran poder sobre les nostres emocions. Per exemple, si estiguéssim obligats a escoltar aquella que no ens agrada, segurament ens posaríem de mal humor fins i tot a treure’ns la nostre faceta més obscura. Si sentíssim una peça que ens fa sentir tristos, podríem acabar contagiats d’aquest sentiment i si sentíssim un tema que ens alegra o motiva passaríem tot el dia contents i amb energia per fer moltes activitats.
Per tant la música, també pot ser utilitzada com a eina de manipulació.

L’experiment.

Un altre poder del que disposa lamúsica és el fet de ser universal, un dels doctorats que havien estudiat amb Koelsch, per demostrar la universalitat de la música, va viatjar a l’Àfrica on la música es viu de forma diferent a la que nosaltres estem acostumats a escoltar i va practicar un experiment.

musica guitarra.jpg
Va posar tres tipus de melodies, una alegre, una trista i una música terrorífica. Les emocions van ser exactament les mateixes que les que nosaltres sentim quan escoltem aquest tipus de música.

Per tan, s’ha demostrat que és completament universal independentment de les cultures o situacions del món.

 

ESTUDIS I TRACTAMENTS RELACIONATS AMB LA MÚSICA

Si ens centrem en el nivell efectiu, s’estudia el sistema emocional. La relació que existeix entre el que és allò emocional i el que és cognitiu i com és desenvolupa sobretot amb els nens.

També s’utilitza per a investigar altres aspectes terapèutics i el efectes que té en pacients amb depressió, parkinson i malalties autoimmunes.

S’ha descobert que pacients amb afàsia (afectació en la capacitat de la parlar o comprensió del llenguatge) , que no poden parlar però sí cantar. Llavors, el que fan és ensenyar-los a cantar algunes frases i llavors les modulen per tal que les aconsegueixin recitar-les.

Vmúsica.gif

S’està fent un estudi amb les persones que pateixen depressió i el que els hi fan fer és tocar i cantar junts en grup. Les millores són esperançadores i no hi ha cap mena de perill en quan a efectes secundaris com són les drogues que podrien tenir si l’únic tractament que tinguessin fos només a base de comprimits químics.

ÉS BENEFICIÀRIA LA MÚSICA AMB ELS NENS?

És de gran rellevància que els nens des de ben petits s’habituïn a escoltar música, ja que si se’ls estimula amb el llenguatge musical tindran la capacitat d’aprenentatge més ràpida. Aprendran amb rapidesa la sintaxis, l’habilitat de l’escolta i disminuiran els problemes de dislèxia. Cantar i practicar activitats musicals com és tocar un instrument els serà un gran benefici.clau de sol.jpg

 

HI HA DIFERÈNCIA EN QUAN A LA PERCEPCIÓ ENTRE SEXES?

Efectivament, hi ha diferència entre homes i dones i la percepció de la música. Les dones són capaces de percebre la música amb els dos hemisferis mentre que els homes només amb un.

Els hemisferis són les dues parts laterals del cervell que permeten múltiples funcions, entre d’elles el llenguatge i la captació dels sons.

Amb l’hemisferi esquerra s’aconsegueixen habilitats com el raonament, el llenguatge i diverses habilitats com la científica. Mentre que amb el dret és té el de la intuïció, la creativitat i el sentit musical.cervell musical.jpg

En conclusió, podem dir la música és un arma molt poderosa però molt subestimada per tots aquells que no tenen tota aquesta informació. Però ara que n’ets coneixedor i coneixedora de tota aquesta informació, no t’has replantejat i formulat moltes preguntes?

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *